Müze Hakkında
Zeugma Mozaik Müzesi, dünyanın en önemli mozaik galerilerinden birine ev sahipliği yapıyor. Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan eserler Gaziantep‘e getirilmiş ve dünyanın en büyük mozaik müzesi kurulmuş.
Zeugma, Gaziantep’in Nizip ilçesinde Belkıs köyünde bulunuyor. Bir tarafında Toras dağları diğer tarafında ise Fırat nehri var. Anadolu ve Mezopotamya kültürlerinin tam ortasında yer alıyor. Zeugma da zaten köprü anlamına geliyor.
Güzel mozaikler diyarında, binlerce yıl öncesine bir zaman yolculuğuna hazır olun.
Öne Çıkan Eserler
Mars Heykeli
Müzeye girişte, Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars’ın heykeli vardı. Bronz bir heykel. Çağdaşı birçok metal heykel çoktan eritilmişler. Bu şanslı olanlardan. Günümüze kadar gelebilmiş.
Floransa’daki Ponte Vecchio köprüsünün girişinde de bir tane Mars heykeli olduğu rivayet edilir. Sonraları sele kapılıp Arno nehrinin sularında kaybolmuş.
Çingene Kızı
Şüpsehiz müzedeki en dikkat çekici eser Çingene Kızı mozaiğiydi. Sergilendiği odaya girer girmez bakışlara takılıyorsunuz. Ve çıkana kadar da sürekli sizi takip ediyor. Louvre’daki Mona Lisa’yı anımsatıyor. Aslında benzer bir teknikle yapılmışlar. Üç çeyrek bakış tekniği kullanılmış.
Mona Lisa ile diğer bir ortak noktası ise yüzdeki hüznün ve sevincin de aynı anda yansıtılması.
“Gerçek ebedi resim, mozaiktir.” – Baldovinetti
Dadalus ve Ikarus
Mitolojiye göre, plastik sanatların mucidi Dadalus, oğlu Ikarus ile beraber, bal mumundan yapılmış kanatlarla göklere doğru yükselmişti; fakat bu esnada güneşe fazla yaklaşmış olan Ikarus, kanatları eridiği için denize düşmüştü. Buradaki mozaikte ise Kraliçe Pasifea için tahta bir inek yapıyorlar.
Venüs’ün Doğuşu
Yunan mitolojisindeki Afrodit ya da Roma mitolojindeki Venüs, en çok resmedilen mitolojik figürlerden biridir. Venüs’ün doğumunun anlatıldığı bu mozaik MS 3. yüzyılda yapıldı. Hatay Arkeoloji Müzesi‘ndeki Antakya Venüs’ünü anımsattı. Mitolojide, Venüs’ün Kıbrıs’ın bir liman kenti olan Baf yakınlarında denizden yükselerek doğduğu anlatılır.
Oceanos ve Tethysm Mozaiği
Yunan mitolojisindeki 12 titandan ikisinin resmedildiği bir mozaik. Oceanos okyanusu, Tethysm ise yeraltı sularını simgeliyordu. Müzede, Oceanos ve Tethysm ile birlikte Poseidon’un da olduğu başka bir mozaik daha vardır.
Aktaros ve Euprosyne Mozaiği
Bir zamanlar, Çingene Kızı mozaiği ile aynı villada bulunan bir mozaik.
Akhilleus Mozaiği
Truva savaşından bildiğimiz Akhilleus’in savaş öncesinden bir anının resmedildiği mozaik. Bu mozaikte, kadın kıyafetleri içerisindeki Akhilleus bir kralın sarayında. Ailesi onun savaşa katılmasını istemez, bu saraya gönderir. Odysseus, onun savaşın kaderini değiştireceğini düşünür. Çeşitli takıların, kıyafetlerin ve bir de silahın olduğu hediyelerle saraya gelir. Silahı alanın Akhilleus olacağını düşünür. Öyle de olur.
Çocuk Figürlü Mezar Steli
Antik dönemden bir mezar taşı. Bir elinde kafası kopartılmış bir kuş diğer elinde bir fıstık demeti turan bir çocuk figürü var.
Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep’te öncelikle görülmesi gereken bir yer. Yukarıda sadece öne çıkan bazı eserleri yazdım. Müzede, bunların dışında daha birçok eser var. Biraz da mitoloji ile ilgiliyseniz büyük keyif alacaksınızdır.
Girişte müzekart kullanabilirsiniz.