Müze Hakkında
Hatay Arkeoloji Müzesi, tarihi boyunca pek çok olaya tanıklık eden Antakya ve civarına ait eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Müze, Eski Taş Çağı’na kadar uzanan zengin bir eser koleksiyonuna sahiptir.
Eskiden Antakya, Roma ve İstanbul’un ardından Roma İmparatorluğunun en büyük üçüncü şehri, doğunun ise en büyük metropolüydü. Helenistik dönemin en önemli merkezlerinden biriydi. Birinci yüzyılda yarım milyon insanın Antakya’da yaşadığı tahmin ediliyor.
Böyle bir şehrin yüzyıllardır sakladığı kültürel birikimin ilk adresi Hatay Arkeoloji Müzesi’ dir. Hatay’da öncelikle görülmesi gereken yerlerden biridir.
Öne Çıkan Eserler
Kral Şuppiluliuma Heykeli
MÖ.13. yüzyılda hüküm süren Hitit kralı Şuppiluliuma’ya ait dev heykel. Hatay’ da bulunan Tell Tayinat Höyüğü’nden çıkarıldı. Müzedeki en dikkat çekici eserlerden biriydi.

Tanrıça İştar Heykeli
Babil efsanelerine göre, İştar savaş ve aşkı kontrol eden bir tanrıçaydı. Sümer mitolojisinde İnanna olarak bilinmektedir.

Müzik Aleti
Bronz çağdan kalma bir müzik aleti. Kemikten yapılmış. Üflemeli bir çalgıya benziyor.

Tabletler
Müzede birçok tablet bulunuyor. Asur Kralı Esarhaddon tarafından hazırlatılan aşağıdaki tablette veliaht prens Aşşurbanipal’e bağlılık yemini yazıyor. Bu tabletle, Kinalia (Hatay) valisi ve bürokratları Asur’a bağlılık yemini etmek durumda kalmışlar.

Ağırlık Birimleri
Müzede sergilenen eserler arasında demir çağında kullanılan ağırlık birimleri de vardır. Bu ağırlık birimleri boğa, insan başı, aslan, kaplumbağa şekillerindedir. Genellikle hayvan şeklinde olan birimleri bulundukları bölgeyi temsil ediyor. Mesela, Mezopotamya’yı temsil eden figürlerden biri ördektir.

Britanya Müzesi ‘ndeki benzer bir galeriyi bu bağlantıdan ziyaret edebilirsiniz: https://www.britishmuseum.org/collection/object/W_1855-1205-100
Kabartmalar
Müzede mitolojik öğelerin yer aldığı eserler de bulunuyor. Helenistic dönemden bir Zeus kabartması.

Çanaklar
Müzede birçok çanak örneği var. Aşağıdaki çanaklar eskiden deterjan elde etmek içi kullanılırmış. Çanakların içerisine önce köz sonrasında su konularak bekletilirmiş. Elde edilen bu karışımdan deterjan yapılırmış.

Kükreyen Aslan Heykeli
Tell Tayinat Höyüğü’nden çıkarılan heykelleriden bir diğeri ise bu kükreyen aslan heykelidir. MÖ 8-9. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Muhtemelen bir zamanlar kale girişinde yer alan simgesel bir anıtın parçasıydı. İstanbul Arkeoloji Müzesi‘nde de benzer şekilde Halikarnas Mozolesi’ne ait bir aslan heykeli sergilenmektedir.

Hatay Arkeoloji Müzesi Mozaikleri
Bir zamanlar, Antakya’da yaşayan neredeyse herkesin evinde en az bir tane zemin mozaikle kaplıydı. Varlıklı ailelerin evlerinde daha çoktu. Birbirinden farklı desenlerle süslenirdi; çiçekler, kuşlar, mitolojik kahramanlar, geometrik şekiller…
Günümüzde, Hatay Arkeoloji Müzesi dünyanın en büyük mozaik koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapıyor. Mozaikler, yaklaşık 10000 metrekarelik bir alanda sergileniyor.

Antakya Venüs’ü
Venüs’ün doğuşunun resmedildiği, dünyanın en büyük mozaiği Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Botticelli’nin, meşhur Venüs’ün Doğuşu tablosunu anımsatıyor. Rönesans sanatçılarına ilham veren antik dönem eserlerinden biri de bu mozaik olabilir mi? Kim bilir?

Sarhoş Dionysos Mozaiği
Dionysos, Yunan mitolojisinde bereket ve şarap tansıdır. Verimli topraklara sahip olan Antakya’ da yapılan mozaiklerde bolca resmedilmiştir.

Bağ Bozumu, Psyche ve uyuyan Eros ve Kem Göz mozaiği gibi daha başka birçok mozaik sergilenmektedir.
Hatay Arkeoloji Müzesi yeni açılmış. Şimdiye kadar gezdiğim belki de en güzel müzelerden biri olmuş. Gerek müzeyi gezerken ki kolaylık, gerekse eserler hakkındaki açıklamalar, müzeyi daha keyifli hale getirmiş.
Hatay Arkeoloji Müzesi Sanal Gezi
Kültür ve Turizm Bakanlığına air aşağıdaki bağlantıdan, müzede sanal bir tura çıkabilirsiniz. Eserlerler hakkında bilgi alabilir, onları 3d olarak inceleyebilirsiniz.
https://sanalmuze.gov.tr/muzeler/HATAY_ARKEOLOJI_MUZESI/
Giriş Ücreti
Müzeye girişlerde Müze Kart kullanılabilmektedir.
Teşekkür ederim
Rica ederim.