Nairobi Ulusal Parkı (Nairobi National Park), vahşi hayvanların kendi habitatlarında yaşadıkları oldukça geniş bir alan. Dört milyondan fazla nüfusa sahip Nairobi şehir merkezinden sadece birkaç kilometre uzaklıkta.
Bir tarafta gökdelenlerin altında yoğun trafiğin içerisinde tüm hızıyla devam eden bir şehir hayatı; diğer tarafta vahşi yaşamın kendi sakinliğinde bir hayat. Bunun dünyada başka bir örneği yok.
Bu muhteşem vahşi dünyayı şehirden ayıran sadece küçük bir tel örgü var. Yolda giderken bir zebra, zürafa ya da yol tamir edenlerin yanına kadar yaklaşmış bir gergedan görmek normal bir durum.
Game Drive
Nairobi Ulusal Parkı kendi aracınızla gezebilirsiniz. Ancak, en iyi seçenek “Game Drive” denilen safarilere katılmak. Çok keyifli olduğunu söyleyebilirim. Genelde belli rotalarda geziliyor ve hayvanlar uzaktan izleniyor. Zaman zaman rotadan çıkıp, hayvanların çok yakınlarına kadar yaklaştığımız da oldu.
Aslanlar
Aslanlar hem sayıları azdı, hem de yeri bulunması en zor olanlardı. Bir araç bulduğu zaman diğerlerine haber veriyor. Dolayısıyla aslanların olduğu yerler kalabalıktı. Aslanlara bu kadar yaklaşacağımızı tahmin etmiyordum. Araçlara alışmışlar. Çok fazla yaklaşmadıkça tepki vermiyorlar. Kendi halindeler.
Aslanlar gece yaşayan hayvanlar. Gün batımından gün doğumundan bir saat sonrasına kadar avlanıyorlar. Gündüzleri ise daha çok bir çalının dibine çekilip dinlenerek geçiriyorlar. Gün boyu kıpırdamadan uyudukları oluyor.
Safari için en iyi zamanlama sabah gün doğumu öncesi olacaktır. Aslanları hareket halinde görebilirsiniz. Ayrıca, Leopar gibi gündüz görünmeyen bazı hayvanları gün doğumunda görme imkanı oluyor.
Akşama doğru gün batımından öncesi de zamanlama için diğer bir seçenek olabilir. Ngong tepeleri üzerinde gün batarken park hareketleniyor ve güzel görüntüler ortaya çıkıyor.
Timsahları uzaktan görebildik. Boyutları oldukça büyüktü. Göl kenarında hareketsiz duruyorlardı.
Zürafalar
Vahşi doğada beni en çok etkileyen hayvanlarından biri de zürafalar oldu. Gün batımında batıya doğru yürüyen bir zürafa sürüsüne denk geldik. Muhteşem bir sahneydi.
Nairobi’ de, bu muhteşem hayvanları daha yakından görebileceğiniz bir yer daha var. Giraffe Center‘ da vahşi doğada çıkmadan önce gerekli eğitimlerini alan zürafa yavrularını görebilirsiniz.
Devekuşu, zebra, impala, gergedan, kartal, su aygırı, kaplumbağa, bazı egzotik kuşlar, Afrika antilobu… görebildiğimiz diğer hayvanlardı.
Göletler
Nairobi Ulusal Parkı’ nın içerisinde çeşitli göletler bulunuyor. Bazısında timsahlar bazısında su aygırları vardı. Bir tanesi kuşlarla çevriliydi. Buraya vardığımızda, göletin biraz açığında bir kartal avladığı bir kuşu bitirmek üzereydi. Bizi gördü ve uçtu. Vahşi doğada ilk avlanma sahnesini bu şekilde görmüş oldum.
Bunun dışında, gece aslanlar tarafından avlanan bir zürafanın kemikleri ve derisi yerde uzanıyordu. Zürafalar uzun boylarıyla birçok yırtıcı hayvana karşı kendilerini koruyabiliyorlar. Aslanlar hariç…
Afrika’nın Beş Büyükleri
Afrika’nın beş büyükleri kavramı ile Nairobi’ de tanıştım. Aslan, leopar, gergedan, Afrika bufalosu ve fil, Afrika’ nın beş büyüklerini oluşturuyor. Nairobi National Park’ ta bu beşliden sadece fil yoktu. Nedeni ise, fillerin beslenmesi için yeterli orman alanının olmamasıymış.
Hayvan Yetimhanesi (Nairobi Animal Orphanage)
Nariobi National Park’ın girişinde bir hayvan yetimhanesi bulunuyor. Game Drive dışında parkta ziyaret edebileceğiniz bir yer. Aslında bir hayvan barınağı. Yavru fillerin bakımlarını, biberonla nasıl beslendiklerini görebilirsiniz. Sadece filler değil, çitalar,leoparlar, aslan yavruları, sırtlanlar gibi hayvanlar da var. Vahşi doğada yaralı olarak bulunan hayvanlar burada tedavi ediliyor ve tekrar doğaya salınıyor.
Safari Yürüyüşü (Nairobi Safari Walk)
Son olarak parkta bir safari yürüyüşüne çıkabilirsiniz. Yaklaşık 7 kilometre uzunluğunda bir rotayı takip ediyorsunuz. Bir hayvanat bahçesi. Bir çok hayvanı kapalı alanlarda görebilirsiniz. Bana çok ilgi çekici gelmedi açıkçası. Bu tarz hayvanat bahçelerini her yerde görmek mümkün. Benim tercihim vahşi hayvanları doğal hayatlarının içerisinde görmekten yana olmuştu. Game Drive’ a katılmıştım.
Nairobi Ulusal Parkı hakkında bazı notlar
- 1946 yılında kuruldu. Kenya’ nın ilk milli parkıdır.
- Dünya’nın tek şehre komşu vahşi yaşam parkıdır.
- Şehrin hızlı büyümesi parktaki hayatı olumsuz etkilemiş.
- 20 yıl öncesine kadar 10 binlerce Afrika antilobu varken, bugün sadece birkaç yüz tane kalmış.
- Giriş ücreti 43$ dır.
Nairobi National Park, Nairobi gezilecek yerler listenizin ilk sırasında olması gereken bir yer. Özellikle de, zamanınız kısıtlıysa ve Afrika’ya gelmişken belgesellerde gördüğünüz vahşi hayvanları kafesler ya da kapalı alanlar içerisinde değil de kendi doğal ortamlarında görmek isterseniz gitmeniz gereken yer burasıdır.