İsmail Kadare, Arnavutların en tanınmış yazarıdır. Dünyanın önde gelen yazarlarından biri olarak kabul edilmektedir. Birkaç defa Nobel Ödülü için adı geçmiştir.
Kadare, 28 Ocak 1936 tarihinde Arnavutluk’un Ergirikasrı (Gjinokastër) şehrinde dünyaya geldi. Çocukluğu burada geçti. Tiran Üniversitesi’ nde edebiyat okudu. Gorki Enstitüsü’nde lisansüstü çalışmaları için Moskova’ da üç yıl kaldı. Arnavutluk‘ a dönüşünde gazeteci olarak çalışmaya başladı. Bu şekilde edebiyat kariyerindeki ilk adımı atmış oldu.
Gençliğinde Shakespeare’ in eserleri ile tanıştı. Yazarlık tutkusunun Shakespeare okuduktan sonra başladığını bizzat kendisi ifade etmektedir.
Henüz 27 yaşındayken yazdığı “Ölü Ordunun Generali” yayınlanan ilk romanıdır. Bu roman Kadare’nin adını ülkesinin dışına taşıdı. İkinci Dünya Savaşı’ndan yıllar sonra, savaş esnasında Arnavutluk’ta ölen askerlerin kemiklerini bulup İtalya’ ya götürmesi gereken bir generalin hikayesi. Savaşın absürt yanlarını gözler önüne sermektedir.
Kırık yılı aşkın bir süre Enver Hoca’nın Komünist diktatörlüğü altında yaşadı. Kadare, o dönem uygulanan aşırı sansürden kaçmak için, eserlerinde alegori, hiciv, tarihsel mesafe, mitoloji gibi çeşitli edebi araçlar kullandı. Bu durumu, Ölü Ordunun Generali’ nde de görüyoruz. Ülkesi hakkındaki izlenimlerini, eleştirilerini yabancı birinin, İtalyan bir generalin üzerinden iletiyor.
Eserleri eski tarihlerde farklı coğrafyalarda geçen olayları anlatsa da aslında yakın tarihin bir yansımasıdır.
Kadare, 2005 yılında Man Booker Uluslararası Ödülü’nün ilk sahibi oldu. 2020′ de ise Neustadt Uluslararası Edebiyat Ödülü’ nü aldı.
Yazarın, Ergirikasrı (Gjinokastër)’ ındaki evi ziyarete açık durumdadır. Ayrıca bir dönem Tiran’ da kaldığı evi de yazarın hayatından kesitler sunmaktadır. Kadare’ nin eserlerini yazdığı daktilosu, koltuğu, kitapları ve hayatından bazı özel eşyaları burada görebilirsiniz.
İsmail Kadare, 1990 yılında Arnavutluk’tan ayrıldı ve Paris’e yerleşti. Eşi ve kızı ile birlikte Latin mahallesinde yaşamaktadır. Zaman zaman ülkesini ziyaret edip, okuyucularıyla buluşmaktadır.
Eserleri:
- Ölü Ordunun Generali (1963)
- Kuşatma (1970)
- Taş Kentin Kroniği (1971)
- Uzun Kış (1077)
- Üç Kemerli Köprü (1978)
- Doğu Tanrılarının Alacakaranlığı (1978)
- Rüyalar Sarayı (1981)
- Aşil: Büyük Kaybeden (1988)
- Bir Aralık’tan Diğerine (1991)
- Piramit (1995)
- Kosova‘ya Üç Ağıt (1999)
- Bahar çiçekleri (2000)
- Halef (2003)
- Taş Kentin Düşüşü (2008)
- Kaza (2010)
- Bebek: Annemin Portresi (2015)