Eyfel Kulesi: Yapılamaz, Yapılsa da Ayakta Duramaz

Genelde meşhur yerler hakkında çok yazılır, çizilir, biraz da abartılır. Büyük bir beklentiyle gidilen bu yerlerde bazen hayal kırıklığı yaşanabilir. Ancak, Eyfel Kulesi anlatılanların ötesinde bir yer. Hayranlık, şaşkınlık, hayret, heyacan bunların hepsini bu acayip demir yapının önünde hissediyorsunuz.

eyfel kulesi demir iskelet detay
Kulenin demir iskeletinden detay

Eyfel Kulesi‘nin Sıradışı Hikayesi

Paris’te sergi alanına yapılması planlanan kulenin boyutları açıklandığında, bütün gelişmiş milletlerin mühendisleri böyle bir yapının yapılamaz olduğuna hükmettiler. Hiçbir demir yapının 300 m yüksekliğe çıkamayacağını iddia ettiler.

İlk çizimler çıktığında da binanın temelinin bu kadar yükü taşıyamayacağına, ayrıca bu kadar yüksek bir yapının şiddetli rüzgara karşı da mukavemet edemeyeceğine dair makaleler yazdılar. Avrupa ve Amerika’dan gelen itirazlara rağmen Eyfel Kulesi’nin inşasını göze aldı. Bütün bu itirazlara karşı yazdığı makalesinde; metrekareye düşecek yükün Paris’in en hafif binasından fazla olmayacağını, Paris’te daha önce görülmemiş şiddette bir rüzgar da bile yıkılacak en son yapının bu kule olacağını yaptığı hesaplarla izah etti.

1887’de başlanan kule inşaası 1889’da bitti. Böylece, Eyfel’in yaptığı hesapların doğruluğu ispatlanmış oldu. Ancak kule ile ilgili itirazlar bitmedi. Bu defa da, sergiden sonra Eyfel Kulesi’nin sökülmeyip kaldırılmayacak olmasına karşı makaleler yazıldı. Demirden kuleyi tutturmak için kullanılan vida ve perçinlerin zamanla paslanıp gevşeyeceğini ileri sürüp, Eyfel Kulesi ayakta duramaz dediler.

Bu itirazlara karşı da Eyfel şu cevabı verir: “Demirin canı boyadır. Boyasına dikkat edilecek olursa, demirden yapılan binaların taştan yapılan binalardan daha az mı daha çok mu dayanabilecekler hesabını kimbilir kaç asır sonra gelecek mühendisler yapacaktır.” (Ahmet Mithad Efendi’nin Paris notlarından).

eyfel kulesi
Eyfel Kulesi ara katlar

Şaşırtan Rakamlar

  • Eyfel Kulesi, yaklaşık 18000 metal parça birbirine tutturularak yapıldı.
  • Bu parçaları tutturmak için açılan delikler yanyana gelse 70 kilometrelik bir oluk olurdu.
  • Kule aynı anda yaklaşık 10 bin kişiyi alacak kapasitesi var. Herbiri yetmiş kilodan toplam 700 ton yapar. Bu ise kulelinin taşıyabileceği yükün binde biri bile değildir.
  • Bir zamanlar binlerce gaz lambasıyla aydınlatılan kule, günümüzde 20000 lamba ile aydınlatılıyor.
  • Giriş biletlerinin basımı için yılda 2 ton kağıt kullanılıyor.
  • Kule, her 1,5 yılda baştan ayağı boyanıyor. Kullanılan boya miktarı 60 ton.

Eyfel Kulesi hakkında en çok merak edilenler

Eyfel Kulesi kaç metre yüksekliğindedir?

Kule üç platformdan oluşuyor. En tepedeki üçüncü platformun yüksekliği 324 metredir. Buraya çıkmak için asansör olsa da yürüyerek 1796 basmak.

eyfel kulesi2

Giriş Bileti

En üst kata asansörle çıkmak için ödemeniz gereken ücret 25€. Diğer fiyatlara kulenin resmi online bilet satış sitesi olan bu bağlantıdan bakabilirsiniz. https://ticket.toureiffel.fr/index-css5-sete-pg1.html

Eyfel Kulesi’nin tepesinden görünen manzarayı merak ediyorsanız gitmeden bu bağlantıdan online bir gezintiye çıkabilirsiniz. https://www.google.com/culturalinstitute/beta/streetview/tour-eiffel/

Ulaşım

Charles de Gaulle havalimanından, RER B hattı Paris şehir merkezi yönüne binin. Terminal 1 ya da 2 den binebilirsiniz. Saint Michel-Notre Dame durağında inip RER C hattına Versailles Rive Gauche yönüne aktarma yapın. İneceğiniz durak Champs de Mars Tour Eiffel.

2 YORUMLAR

    • Açıkçası Paris dışındaki yerler hakkında bir fikrim yok. Paris’ te ise biraz İngilizce bilmekte fayda var. Fransızların İngilizce konuşmak istemediklerini duymuştum ama böyle birşeyle karşılaşmadım. Genellikle orta yaş ve altındakilerle iletişim kurmaya çalışıyorum. Pek sıkıntı yaşamadım.
      Ama yurtdışına çıkmadan, cep telefonunuza yurtdışı internet paketi almayı unutmayın. Çok işinize yarayacak! Kimseyi bulamazsanız Google’ a sorabilirsiniz?

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from this stream

Recomended