Ana SayfaİngiltereLondraBritish Museum: Sergilenen Eserler, Gezi Notları

British Museum: Sergilenen Eserler, Gezi Notları

Tarihe Gizemli Yolculuk

Dünya’ nın en eski müzesi olan British Müzesi (British Museum)‘ne girişler, Montague caddesi üzerindeki demir kapıdan yapılmaktadır. Caddeye açılan kapıdan girince karşınıza çıkan tarihi yapı, giriş kısmını çevreleyen dev sütunlar ve önünde bekleyen kalabalık öğrenci gruplarıyla daha çok bir fakülte binası havasında.

Müzeye girer girmez, cam kubbeli modern bir alan (Great Court) sizi karşılıyor. Bu alanda bilgilendirme masaları, kafe ve hediyelik eşya dükkanları bulunuyor. Müze ile ilgili kitapları ve krokileri buradan edinebilirsiniz.

british museum londra
British Museum cam kubbeli alan.

Cam kubbenin tam merkezindeki kısımda kütüphane (Reading Room) yer almaktadır. Bu kütüphane, dünyanın önemli bazı kitaplarını ve el yazmalarını barındırmaktadır. Maalesef günümüzde ziyaretçilere kapalıdır. Kütüphanenin (Reading Room) okuyucuları arasında Oscar Wilde, Mahatma Gandhi, Karl Marx, George Bernard Shaw gibi isimler de yer almaktadır.

British Müzesi; Orta Doğu, Antik Mısır ve Sudan, Yunan ve Roma Antikaları, İslam Eserleri, Japon ve Doğu Antikaları, Etnogrofya, Tarih Öncesi ve Avrupa, Madalya ve Paralar, Baskı ve Çizimler gibi çeşitli galerilerden oluşmaktadır. Kısa da olsa bütün galerilere göz atmanızı tavsiye ederim. En azından bikaç saat doğaçlama bir geziye ayrılmalı. Sonrasında özellikle görmek istediğiniz eserlere yoğunlaşabilirsiniz.

British Müzesi’ nde öne çıkan eserler:

Rosetta Taşı

Üzerinde M.Ö. 196 yılına ait hiyografik yazı bulunan Rosette Taşı, Orta Doğu galerisinde yer almaktadır. Müzeye girişte ilk karşılaşacağınız eser muhtemelen bu taş olacaktır. En kalabalık ziyaretçisi olan eserlerden biriydi.

rosetta tasi british museum
Rosetta Taşı

Kedi Mumyaları

Kedilerin ilk olarak Antik Mısır’da evcilleştirildiği tahmin edilmektedir. O dönemde neredeyse bütün evlerde bir kedi vardı. Zamanla, kediler Antik Mısır’da kutsal bir hayvan olarak görüldü. Birisi bir kediyi öldürürse cezası ölümdü. Kedi eğer doğal yollarla ölmüşse, ev sakinleri kaşlarını kazırlardı. Ölen kediler Bubastis şehrine gönderilir ve burada mumyalanırlardı. Sadece kedi değil birçok hayvan burada mumyalanıyordu.

Müzede, kedi ve diğer hayvanların mumyaları Antik Mısır ve Sudan galerisinde sergileniyor.

kedi mumyalari british museum
British Museum’daki kedi mumyaları.

Bast Heykeli

Müzede kedi mumyaları dışında bronzdan bir kedi heykeli de bulunuyor. Antik Mısır tanrıçalarından Bast’ın yaşayan kedi formundaki heykeli. M.Ö. 600 yılına air bir heykel.

Bast kedi Heykeli
Bastet’in kedi şeklindeki heykeli.

Katebet’in Mumyası

Mumya galerisinde öne çıkan eserlerden biri de Katebet’in mumyasıdır.

Katebet Mumyasi
Katebeti’in Mumyası

Hunefer’in Ölüler Kitabı

Mısır’da ölüm sonrası seyahat için hazırlanmış rehber. Anubis (çakal kafalı olan) ölen kişinin kalbini tartıyor. Thoth ise sonuçları yazıyor. Yaklaşık 3300 yıl önce papirüs kağıdına çizilmiş ve rulo halinde ölen kişinin mezarına konulmuş.

Hunefer oluler Kitabi
Hunefer’in Ölüler Kitabı, Britanya Müzesi.

Tharqa Sfenksi

Sfenks, Antik Mısır’da yarı hayvan şeklindeki tanrı heykelleridir. Kral Taharqa’ya ait sfenks müzede sergilenen eserler arasında yer alıyor.

“Biz, Mısır’dan geldik, çoktandır alıştık böyle binlerce yıldan beri oturmaya.” (Goethe’nin Faust’unda geçen sfenkslerin konuşmasından.)

TharqaSfenksi
Tharqa Sfenksi

British Handaxe

400 bin yıl öncesinden buzul çağdan kalma el baltaları. Bu baltalar tarihi eser algımı değiştirdi diyebilirim. Öncesinde karşılaştığım eserler 6-7 bin ya da en fazla 10 bin yıl öncesine dayanırdı. Müzede en çok şaşırdığım yerlerden biri burasıydı.

British Handaxe
British Handaxe

Paskalya Adası Heykeli

Heykel, dünyanın en izole toplumlarından Rapa Nui’lere aittir. Pasifik okyanusunun ortasında bulunan ve en yakın anakaraya (Şili) 3500 km mesafedeki Paskalya Adası’ndan (Easter Island) getirilmiştir.

Paskalya Adasi Heykeli
Paskalya Adası Heykeli

Para ve Madalyonlar

Bu galeride, tarih boyunca kullanılan para örnekleri arasında kısa bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

para galerisi british museum
Para ve Madalyonlar

Serginin sonu benim için sürpriz oldu. Lidyalıların ilk parasıyla başlayan sergi Emlak Bankası’nın bankamatik kartıyla bitti. Benim için Türkiye’nin kartlı ödeme sistemleri adına unutulmaz bir andı.

Asur Kabartmaları

Mezopotamya medeniyetlerinden Asurlar, tarihi eser bırakma konusunda Mısırlılar kadar cömert değildi. Öldükten sonra bütün eşyalarıyla birlikte kendilerini yaktırıyorlardı. Geriye pek bir şey bırakmadılar. Belki de sadece bu kabartmalar kaldı. Arslan Avı kabartması en meşhur olanı.

Asur Kabartmalari british museum
Asur Kabartmaları

Lewis Satranç Figürleri

800 yıl öncesinden satranç taşları.

Lewis Satranc Figurleri
Lewis satranç figürleri

2. Ramses Heykeli

ikinci ramses heykeli
İkinci Ramses heykeli

British Müzesi (British Museum), Londra gezilecek yerler listesindeki, onlarca yerden sadece bir tanesi. Ama en önemlisi.

British Müzesi’ne girişler ücretsizdir. Ayrıca, müzeye girişte çok fazla yoğunluk olmuyor. British Museum bu yönüyle gezmeyi çok kolaylaştırıyor. Genelde bu tarz müzelere girmek için saatlerce sıra beklenir.

Rehber Kullanın

Müzede öne çıkan eserlerin anlatıldığı yürüyüş turları hergün saat 11:30 ve 14:00′ da yapılıyor. Ben sesli rehber almıştım. Şuana kadar gördüğüm en kullanışlı rehberdi.

Müzenin web sayfasında 1 ve 3 saatlik gezi planları bulunmaktadır. Planlara aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

1 hour at the British Museum

3 hour at the British Museum

British Müzesi’nin internet üzerinde de çok kullanışlı uygulamarı bulunuyor. Sergilenen eserleri daha detaylı incelemek isterseniz, https://britishmuseum.withgoogle.com adresinde eserler kronolojik sıraya göre ve bulundukları coğrafyaya göre çok güzel gösterilmiş. Ayrıca https://www.google.com/culturalinstitute/u/0/collection/the-british-museum adresinden, müzede sanal bir gezintiye çıkabilirsiniz.

Ulaşım

British Müzesi’ne en yakın metro istasyonları Holborn ve Tottenham Court Road.

Visited 14 times, 1 visit(s) today

- Advertisement -

Uçak Notları'na Eklenen Yeni Yazılar İçin Abone Olun!

- Advertisement -