Avusturya Milli Kütüphanesi, dünyanın en güzel kütüphanelerinden biri olarak kabul ediliyor. Freskli tavanlar, ahşap kitaplıklar ve mermer sütunlarla kütüphanenin tarihi salonu (state hall) barok tarzın başyapıtları arasında yer alıyor. Olağanüstü bir koleksiyona sahip olan kütüphane, yaklaşık 12,5 milyon eser içermektedir.
Kütüphanenin hikayesi 1368 yılında, Dük 3. Albrecht’ in Johannes von Troppau’ya hazırlattığı kitapla başlar. Altın harflerle ve yaldızlı sayfalarla tamamlanan bu eser kütüphanedeki en eski kitaptır. Bu kitap aynı zamanda kütüphanenin dünyanın en eski kütüphanelerinden biri olduğunun da kanıtıdır. Sonrasında kral ve dükler kitap koleksiyonunu genişletmişlerdir.
1722’de Roma İmparatoru Charles VI günümüzdeki kütüphanenin yapımını başlatır. Johann Bernhard Fischer von Erlach tarafından tasarlanan bu mimari şaheser, halen Avrupa’nın en büyük Barok kütüphanesidir. Kütüphane, 1920 yılında ise Avusturya Ulusal Kütüphanesi olur.
Tarihi salon (Prunksaal ya da State Hall) heykeller, tablolar, kitaplar ve sergilenen diğer eserlerle daha çok bir müzeyi andırıyor. Sadece bu kısımda 200 bin cilt kitap sergilenmektedir.
Salonda, biri yeryüzü diğeri gökyüzü için hazırlanmış iki tane meşhur Venedik barok küresi bulunmaktadır.
Kubbedeki Fresko
Kütüphanenin tarihi salonunun kubbesindeki freskosu için 1726’da Avusturyalı ressam Daniel Gran görevlendirilmiştir. Barok tarzın en önemli örneklerinden biri olan fresko 1730 yılında tamamlanmıştır. Freskoda, İmparator 4. Charles’ın yüceltilmesi, onun erdemlerinin alegorik sembollerle resmedilmesinin yanı sıra kütüphanenin inşaası ve bilim sanat alanındaki kullanımı anlatılır.
Freskoyu bütün ayrıntıları ile inceleyebileceğiniz bir bağlantı:
The Cupola Fresco in the State Hall: Groups of Figures
Kütüphanenin tarihi salonunda binlerce cilt kitap ve elyazması eser sergilenmektedir.
Avusturya Milli Kütüphanesi, gezginlerin Viyana’da mutlaka görmesi gereken bir yer. Viyana’da gezilecebilecek diğer yerler için ise bu yazıya göz atabilirsiniz: Viyana Gezilecek Yerler: Rüya Şehir