Müze Hakkında Bilgi
Anadolu Medeniyetleri Müzesi, adından da anlaşılacağı üzere tarih öncesi dönemde Anadolu’da kurulan çeşitli medeniyetlerden eserlerin sergilendiği bir müzedir. O dönemleri, günümüzde algılamamıza yardımcı olan dünyanın en önemli müzelerinden biridir. Medeniyetlerin beşiği Anadolu’nun tam kalbinde Ankara’ da kurulmuştur.
Müzedeki eserler, kronolojik sıraya göre 11 farklı salonda sergilenmektedir.
Sergilenen Eserler
Mağara Duvarı Resimleri
İlk salon, Kaba Taş Devri ya da bilimsel adıyla Paleolitik Çağ’ dan eserlere ayrılmıştır. Çeşitli kazılardan çıkarılan insan ve hayvan kemikleri, taş aletler ve mağara duvarlarından bazı kesitler sergilenmektedir.
Bu bölümdeki en dikkat çekici eserler, Çatalhöyük’ deki mağara duvarlarından getirilen duvar resimleriydi. Resimlerde geyik, boğa gibi hayvanlara yer verilmiş. Büyükçe resmedilen bu hayvanların etrafında ise ellerinde ok ve mızrak olan insan figürleri bulunuyor. Figürler, MÖ. 6 bin yıllarına ait.
Aşağıda avcılar tarafından kovalanan kırmızı bir boğanın duvar resmi yer alıyor. Çatalhöyük’ de bir mağaradan çıkarılmış. Yaklaşık 9500 yıl öncesine ait bir resim. Çatalhöyük, o zamanlar 8000 kişinin yaşadığı bir kasaba.
Tanrıça Figürü
Bir sonraki salon Cilalı Taş Devri ya da bilimsel adıyla Neolitik Çağ’ dan eserler sergileniyor. Bir önceki salonda büyük benzerlik taşıyor. Yine duvar resimleri ve taş eserler öne çıkıyor.
Pişmiş topraktan yapılmış bir tanrıça figürü sergileniyor. Gayet iri bir kadın, iki leoparın arasında oturuyor.
Güneş Kursu
Güneş kursunun her ne kadar Hitit Uygarlığına ait olduğu düşünülse de, aslında Hitit öncesine aittir. Müzenin Eski Tunç Çağı bölümde, Ankara’nın simgelerinden Güneş Kursları’nın onlarcası sergileniyor. Bunlar, Alacahöyük’ye yer alan kral mezarlarında bulundu.
Hitit Müzik Aleti
Müzenin en önemli bölümü Hititlere ayrılmış. MÖ. 1800 yılında Anadolu’ya yerleşen Hititler, 1000 yıldan fazla devam eden Anadolu’daki en uzun süreli medeniyetlerden birini kurmuşlardır. Hattuşaş yüzyıllar boyunca Hititlerin başkenti olmuştur.
Dini törenlerde kullanılan vazo, müzik aleti gibi bazı eşyalar sergileniyor. Anadolu’da kullanılan ilk metalden yapılmış müzik aleti olan “sistrum” da müzede sergilenen eserler arasında bulunuyor.
Tabletler
Hitit bölümde son olarak tabletlere yer verilmiş. Çok sayıda kil tablet bulunuyor. Yazı ilk Mezopotamya’ da kullanılıyor. Sonrasında Anadolu’ya geliyor. Siyasi ve ticari ilişkilerde çokça kullanılıyor. Kullanılan bu tabletlerden oldukça zengin bir galeri sergileniyor.
Dikkat çekici tabletlerden biri de Mısır kralı 2. Ramses’ in eşi Naptera’ya ait. Naptera kızkardeşine, Hitit kralı Hattuşili’ nin eşi olan Puduhepa yazıyor. M.Ö. 13. yüzyılda yazılmış bir mektup. Mektupla birlikte hediye olarak altın bir elbise de gönderiyor.
Kibele Heykelleri
Frigler, Tuna nehri civarında ilk ortaya çıkıyorlar. Sonrasında Trakya üzerinden Anadolu’ya göç ediyorlar. Ve Truva’ ya yerleşiyorlar. Zamanla Orta Anadolu’ya kadar yayılıyorlar. Başkentleri Gordion (bugünkü Polatlı yakınlarında) idi.
En önemli isimlerinden biri Kral Midas’ dır. Yunan ve Roma mitolojisine göre; Dionysos kral Midas’ı dokunduğu herşeyi altına çevireceği bir güçle donatır. Yediği yemekler bile dokununca altın olur. Bundan çok muzdarip olan Midas, bu yeteneğinin geri alınması için Dionysos’ a yalvarır. Midas ellerini Gediz nehrinde yıkar ve kurtulur.
Frigya ayrıca Kibele kültünün tam merkezidir. Kibele mitolojide tanrıların anası olarak bilinir. Onun hizmetine giren rahipler kendilerini kısırlaştırırlar ve festival günü kutsal çam ağacına kendi kanlarından serperler. Günümüzde Noel Ağacının, Kibele kültüne dayandığı tahmin edilmektedir. Müzede bir Kibele başı, ve Friglere ait çeşitli eserler sergilenmektedir.
Taş Eserler
Müzede dolaşırken en çok keyif aldığım yer burasıydı diyebilirim. Mezopotamya mitolojisinden figürlerin ve hikayelerin bulunduğu kabartmalar bulunuyor. Bu kadar zengin bir galeri ile ilk defa karşılaştım diyebilirim.
Bronz Dionysos Heykeli
Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ nin alt katı ise Helenistik dönem Roma eserlerine ayrılmış. Çeşitli heykeller ve zengin bir bozuk para koleksiyonu sergileniyor. Aşağıya iner inmez Dionysos ‘un bronzdan bir heykeli sizi karşılıyor.
Urartu Pisti
Urartular dönemine ait kabartmalı kare sütun. Üzerinde bazı mitolojik tanrıların ve hayat ağacının kabartmalarının olduğu bir sütun. Uzay araçlarının inmesi için hazırlanmış bir pist olduğu düşünülüyor.
Gordion Kazanı
Gordion bölgesinden bir kazan. MÖ. 8. yüzyıla ait. Kazanın detayları Friglerin ince el ustalığını bize gösteriyor.