Popolo Meydanı, Roma’nın en çok ziyaret edilen en güzel meydanlarından biridir. Her zaman kalabalık ve hareketli bir yer. Roma’nın tarihi şehir kapılarından Porta del Popolo bu meydana açılmaktadır.
Bir zamanlar, özellikle kuzeyden gezinler bu meydana açılan kapıdan geçerek Roma’ya girerlerdi. Bundan dolayı, Romaya açılan kapıların en önemlisi olarak kabul edilir. Bu gezginlerden biri de Goethe’dir. İtalya notlarında, Porta del Popolo’ dan geçip Popolo Meydanı’na gelene kadar Roma’ya gelebileceğine inanamadığını yazıyor. Romayı görmek onun en büyük hayaliydi.
Meydanın İsmi Nerden Geliyor
Meydanın orijinal ismi “Piazza del Popolo” dur. Halk Meydanı anlamındadır. Popolo, Latince populus(=halk) kelimesinden geliyor. Kelimenin kavak anlamı da vardır.
MS 50. li yıllarda, İmparator Nero zamanında bu bölgede meydan yerine kavak ormanı vardı. Efsaneye göre, İmparator Nero öldükten sonra, burada bulunan 100 yaşında bir ceviz ağacının altına gömülür. Bu olaydan sonra bu bölge lanetli bir hal alır. Halk bu durumdan büyük sıkıntı yaşar. Uzunca bir süre keder ve acı dolu bir hayat yaşarlar. Paschal II’nin papalığı döneminde (yaklaşık 1100 yılları civarı) Nero’nun cesedi buradan çıkarılarak yakılır. Külleri Tiber Nehri’ne atıldı. Bölgedeki uğursuzluk bu şekilde son bulur.
Porta del Popolo
Popola Meydanı’na açılan tarihi kapının ismi Porta del Popolo’dur. Eskiden adı Porta Flaminia idi. Tasarımı Bernini air eserlerden biridir.
Mısır Dikilitaşı
Dikilitaş, 1589’da Circus Maximus’tan bu meydana taşındı. Agustus’un “Mısır’ı fethi sonrasında Roma’ya getirildi. Heliopolis’teki Güneş Tapınağı’ndan getirilen dikilitaş ilk önce Circus Maximus’a yerleştirilmişti. Papa 5. Sixtus zamanında Popolo Meydanı’na taşındı.
Meydanda Mısır’a ait bazı simgesel ögelere de yer verilmiş. Dikilitaşın etrafındaki çeşmede Mısır aslanlı figürler kullanılmış mesela. Meydanın etrafındaki duvarlar ise sfenkslerle süslenmiş.
İkiz Kiliseler
Meydandaki simgesel yapılardan bir diğeri ise birbirine oldukça benzeyen bu iki kilisedir. Soldaki Santa Maria in Montesanto, sağdaki ise Santa Maria dei Miracoli kilisesidir. 17. yüzyılda yapıldılar. Kiliselerin yanından üç yolla (Ripetta, Corso ve Babuino) meydan şehre açılıyor. Burası aynı zamanda meşhur Roma üçlemesinin başladığı yerdir. İspanyol Merdivenleri’nde biten üçlemeyi bu yazımda paylaşmıştım: İSPANYOL MERDİVENLERİ: BASAMAKLARDAN BİR ANIT